Welcome to the Sophos User Bulletin Board.
If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

 
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
d00b's Avatar
Member
Join Date: Jun 2009
Location: Rio de Janeiro
Posts: 32
#1 (permalink)  
Old 09-14-2012, 03:02 PM
Default User preferences missing

I'm using SUM authenticating on the Active Directory.

When I log to an UTM9, the WebAdmin > "User Preferences" menu doesn't show up.

Is it a bug?

We need to increase the "Items per page" and disable the Flash reporting and I can do this only for the admin (local) account.

Thank you.
__________________
It is not where you work, but how you live!
RFCat_vk's Avatar
Wizard
Join Date: Aug 2005
Location: Victoria, Australia
Posts: 5,578
#2 (permalink)  
Old 09-16-2012, 12:30 AM
Default

Hi,
on the UTM9 the tab is where it should be. On the UTM-M4 there isn't a tab. I think you are referring to the UTM-M4 not the UTM9?

Well there is now, there wasn't when I first logged on to the UTM-M4, strange!

Ian
__________________
ASG Home User licence - v9.3** - VM guest on esxi 5.5 host, Astaro AP50 and AP10 (courtesy of Astaro).
ASG Home user licence - v9.3** - Intel DBS1200KPR (e3 1265l v2) AP30 (courtsey of Astaro) 8gb, SSD (100/10 2 user 5-6 devices)
SUM4 Home User licence - v4.*** on esxi 5.5 host
Work essentials licence - v9.3xx - intel D with 2gb.

Last edited by RFCat_vk; 09-16-2012 at 12:46 AM. Reason: strange
d00b's Avatar
Member
Join Date: Jun 2009
Location: Rio de Janeiro
Posts: 32
#3 (permalink)  
Old 09-17-2012, 02:57 PM
Default

Hi Ian,

I have a SUM4 (ACC 3.830-5) and a UTM9.

When I open the WebAdmin on the UTM9 throught the SUM4 Gateway Manager, the User Preferences doesn't appear. If I connect directly on the UTM9, the option is there.

I've tested the SUM4 local user and AD user with the same results.

Can you see this happening on your setup?

I think the changes made for the new SSO between the SUM and the UTM removed the possibility of user preferences.

Thanks!
__________________
It is not where you work, but how you live!
RFCat_vk's Avatar
Wizard
Join Date: Aug 2005
Location: Victoria, Australia
Posts: 5,578
#4 (permalink)  
Old 09-18-2012, 09:19 AM
Default

Hi,
I don't use SSO, so that could be why the tab still appears for me.

Ian
__________________
ASG Home User licence - v9.3** - VM guest on esxi 5.5 host, Astaro AP50 and AP10 (courtesy of Astaro).
ASG Home user licence - v9.3** - Intel DBS1200KPR (e3 1265l v2) AP30 (courtsey of Astaro) 8gb, SSD (100/10 2 user 5-6 devices)
SUM4 Home User licence - v4.*** on esxi 5.5 host
Work essentials licence - v9.3xx - intel D with 2gb.
rleibl's Avatar
Technomancer
Join Date: Jan 2008
Location: Karlsruhe, Germany
Posts: 151
#5 (permalink)  
Old 09-18-2012, 02:23 PM
Default

The short answer
The User Preferences tab in WebAdmin is not shown, when the user has logged in via SSO from the Gateway Manager, since that user does not have a (local) user object.

The slightly longer answer
The User Preferences tab in WebAdmin is shown iff (if and only if) the user has a corresponding user object.

A user object can be created in the following ways (on the UTM)
  • Create a user manually and add her to the 'allowed users' field
  • Have a user automatically generated after a successfull backen authentication, where the corresponding backend group is entered into the 'allowed users' field

When logging in from the Gateway Manager (in V4) there is never a user object. It is made sure that the user logging in does not accidentally clash with an existing user on the UTM. E.g. the user 'admin' is often used on the UTM and on SUM. When logging in to the UTM from Gateway Manager as 'admin', this user is not the same as the local 'admin' and does therefore not use her user object.

In versions before UTM9, there were distinct user objects used for SSO, such that the user always had a user object. This, however, made it impossible to transfer the actual username to the UTM. The new SSO does transfer the username. The user is logged in with the username which she had on the SUM, and all changes made on the UTM are logged such that it is clear that the user has logged in via SUM.

The result is, that the SSO-user does not have a user object, and therefore no user preferences.

If this is a big concern to you, please open a request at
Astaro Command Center Feature Requests
Junior Member
Join Date: Oct 2012
Location: http://www.dvdsetsbest.co.uk/
Posts: 3
#6 (permalink)  
Old 10-31-2012, 12:10 PM
Default

I've tested the SUM4 local user and AD user with the same results.
__________________
To me, the Doctor Who 1-6 DVD box set is black and white, but Game Of Thrones 2 DVD box set is always color.
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT. The time now is 07:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.

These pages are specifically maintained for the discussion of firewall issues within the Open Source community, and might already reflect new alpha/beta releases under development. Please refer to our product specifications for the functionality of the actual release. Discussions of new/enhanced functionality does not constitute a commitment of Astaro, to integrate this functionality into future releases.